Wat maakt nou de ideale borrelplank?
Afwisseling. Niks zo fijn als vijf verschillende opties voor je volgende hap hebben, die allemaal verschillend zijn.

Wat de kaas betreft, blijft variatie ook belangrijk.
Altijd leuk is het combineren van verschillende soorten melk waarvan de kaas is gemaakt.
Kies naast de standaard koemelk-kaas ook eens voor een geiten- of schapenkaas. Onthoud ook dat niet iedereen van schimmelkaas houdt.
Probeer een beetje in te schatten waar jouw borrelpubliek warm voor loopt, zodat je voor hen de perfecte plank maakt.

Op het gebied van vlees kun je alle kanten op. Kies in ieder geval een smeerbare soort, zoals rillette of paté en een gedroogde variant zoals een goede ham of chorizo.
Een gedroogd worstje wat nog aan tafel gesneden moet worden doet het ook altijd goed. Snijd het dan wel zo dun mogelijk (met een heel scherp mes). Kies ook eens voor verrassende opties, zoals lardo, bresaola of een bijzonder worstje, zoals een eendenworst.

Op iedere borrelplank staat in ieder geval kaas, vlees én een frisse tegenhanger van dit alles. Vaak in de vorm van olijven, maar als je er niet van houdt, kies dan wat druiven of schijfjes appel. De Tasty Tom tomaten zijn perfect geschikt om de borrelplank op te frissen! Snijd de tomaten in partjes en steek er een vrolijke prikker in!

Ook kan het lekker zijn om wat andere extra’s op de plank te serveren. Denk hierbij aan dadelbrood voor bij de kaas, grove mosterd of een schaaltje noten.
Brood en crackers zijn ook niet geheel onbelangrijk. Qua brood is een knapperige baguette of brasbol ideaal, het liefst ook met goede roomboter en goed zout.