De inzet van insecten in de kas

Teelt

Voor elke plaag in de tomaat is wel een natuurlijke vijand te vinden. Het belangrijkste is dat tijdig op het juiste moment de juiste aantallen bestrijders worden ingezet. Er zijn enkele mechanische hulpmiddelen: gele, blauwe of oranje vangplaten. De volgende plagen doen zich voor in volgorde van veel tot zeer weinig.

De witte vlieg

Plaag nr 1. Komt ook veel voor op geraniums en brandnetels. De witte vlieg legt zijn eitjes op de onderkant van de bladeren en kan na verloop van 2-3 maanden een plant totaal verwoesten als er niets wordt gedaan. Hij is echter heel goed biologisch te bestrijden met behulp van sluipwespen en roofwantsen. De sluipwespen worden bij het begin van de teelt al wekelijks ingezet. Ze boren een gaatje in het ei van de witte vlieg en leggen daar hun eigen eitje in, daar door verkleurt het zwart en kan de tuinder zien of er parasitering plaats vind of niet. De verhouding tussen witte en zwarte moet ongeveer 50 -50 zijn. De roofwantsen eten de eitjes in zijn geheel op en hebben een grote voorkeur voor de eitjes van de witte vlieg maar eten ook de andere vijanden. Roofwantsen worden, maar enkele duizenden ingezet, omdat ze behoorlijk duur zijn( 20 cent per stuk).

Rupsen

Hiervoor zijn ook weer meerdere biologische bestrijders. De roofwantsen, maar ook koolmeesjes en kwikstaarten eten heel veel van de rupsen op. Door vogelkastjes op te hangen lok je deze naar je kas en blijven dan elk jaar terug komen. Indien er een explosie van rupsen zou zijn kan heel goed gewerkt worden met bacteriën die de rups aanvallen. Dus ook hier is alles zonder chemische middelen op te lossen.

De mineervlieg.

Deze maakt gangetjes in de bladeren en kan een gehele plant van groen naar wit omtoveren. Hiervoor zijn meerdere sluipwespen inzetbaar. Dit is afhankelijk van het tijdstip van het jaar.

Spint

Spint zijn eigenlijk hele kleine spinnetjes en maken een heel fijn web en zuigen de planten gewoon leeg. Ook hier zal de plant op termijn sterven. Daarom worden hier roofmijten ingezet. Die vallen de spint aan en peuzelen hem op. Heel belangrijk is hier dat in een vroeg stadium al wordt ingezet en vooral met grote aantallen op heel veel planten.

Luizen

Luizen komen weinig in de tomaten teelt voor, maar kunnen goed met diverse sluipwespen worden bestreden.

Meeldauw.

Meeldauw is een schimmel. Dit zijn sneeuwachtige vlokjes op de planten die binnen enkele weken een heel gewas kunnen kapot maken. Heel goed op te lossen door enkele uren per dag zwavel te verdampen. Dit wordt ook in de biologische wereld massaal gebruikt en is totaal niet schadelijk voor de mens.