Van zaadje tot tomaatje

Het begint met een piepklein zaadje, dat in diverse stappen uitgroeit tot de befaamde Tasty Tom-tomaat. Diverse bedrijven en betrokkenen steken al hun kennis, passie en energie in het afleveren van een overheerlijke tomaat. De Tasty Tom-keten stap voor stap belicht.

Een uniek ras

“Als crop specialist focus ik op de verkoop en teeltbegeleiding van de ‘specialties’. Dit zijn de smaaktomaatjes van 10 tot 80 gram; ook Tasty Tom valt hieronder. ENZA Zaden heeft begin jaren negentig een uniek ras gevonden. Door deze unieke smaak, maar ook het geloof van de telers en hun unieke marketingacties hebben zij Tasty Tom tot een succes gemaakt.”

Wim Buijks, crop specialist bij Enza Zaden, in Enkhuizen

Goed in balans en sterk

“Wij zijn één van de plantenkwekerijen die de zaadjes, opkweken tot mooie planten. Dit doen we al twintig jaar; we hebben dus veel kennis en ervaring in huis. Een goede tomatenplant moet voldoende krachtig en generatief zijn, goed in balans en sterk ontwikkelde trossen hebben. Met behulp van geautomatiseerde systemen, slim water geven en uitgekiende verwarming zijn we in staat om de plant optimaal te sturen en een goede basis te leggen, waar de telers mee verder kunnen.”

Tiny van den Berk, Plantenkwekerij Brabant Plant BV in Haarsteeg

Veel factoren dragen bij aan een Tasty Tom-tomaat

“Vanaf het moment dat de plantjes op ons bedrijf komen, is het mijn taak om ervoor te zorgen dat deze zo goed mogelijk gaan groeien. Om ervoor te zorgen dat de planten de juiste blad- en vruchtbalans houden, worden deze wekelijks verzorgd: indraaien, scheuten eruit halen, trossen snoeien, bladplukken et cetera. Al deze zaken dragen een steentje bij aan een optimale productkwaliteit. Kortom: veel factoren dragen een steentje bij aan het afleveren van een mooie en smaakvolle Tasty Tom-tomaat.”

Geert-Jan van Rixtel, bedrijfsleider bij Vereijken Kwekerijen bv in Beek en Donk

Wij voelen ons thuis in de kassen van Tasty Tom

“Als ‘familie Hommel’ zijn we al twintig jaar ‘in dienst’ van Tasty Tom. En daar zijn we best een beetje trots op! Al die tijd zoeken we in de kassen met tomatenplantjes naar stuifmeel, om een nestje mee te bouwen voor onze koningin. Wanneer wij de bloem aantikken, valt het stuifmeel op de stamper van dezelfde bloem. Omdat tomatenplanten zelfbestuivend zijn, volgt daarna een bevruchting en kan de tomaat gaan groeien. Zonder arrogant te zijn, kan ik dus zeggen dat ons werk heel belangrijk is voor Tasty Tom!”

De Hommel

Tasty Tom-tomaten in het juiste stadium knippen

“We oogsten met oogstkarren, met dozen erop. Ik instrueer de medewerkers hoe rijp ze de tomaten mogen knippen; de ene klant wil ze namelijk iets roder dan de andere. De tomaten moeten ook niet te rood worden, want dan gaan ze scheuren. Naast het instrueren van de medewerkers zorg ik dat er altijd voldoende lege karren klaarstaan en dat de volle karren naar de loods gaan. Dit alles met als doel de Tasty Tom-tomaten op de juiste manier en in het juiste stadium te knippen!”

Corina Raedts, teamleider oogst bij Gielen Kwekerij in Grubbenvorst

Verpakken is een aparte tak van sport

“De tomaten komen in vrachtwagens hierheen. In de aanvoerhal onderwerpen we iedere partij aan een kwaliteitscontrole. Het daadwerkelijke verpakken gebeurt op een verpakkingslijn. Bij het verpakken komt nogal wat handwerk om de hoek kijken: elk bakje tomaten wordt handmatig afgewogen en in dozen of kratten gedaan. Voordat de tomaten de deur uitgaan worden ze nogmaals gecheckt. Het verpakken van de tomaten doen we er dus absoluut niet ‘even’ bij; dit is een aparte tak van sport binnen Tasty Tom!”

Peter Brekelmans, teamleider Verpakkingen bij Vereijken Logistics in Beek en Donk

Productkeuring door een extern en onafhankelijk persoon

“Alle Tasty Tom-tomaten worden verhandeld via ZON Fruit & Vegetables. Productkeuring door een extern en onafhankelijk persoon is en blijft belangrijk binnen de tuinbouw. Telers komen vaak zelf niet meer toe aan het keuren van hun product, ook blijven de ondernemers op deze manier scherp en alert. Daarbij: als een extern iemand zijn mening geeft, legt dat vaak meer gewicht in de schaal.”

Frans Lommen, Senior Keurspecialist bij ZON fruit & vegetables

Tasty Tom is een vaste waarde in ons assortiment

“Omdat onze klanten behoefte hadden aan een breder productassortiment zijn we jaren geleden -naast de eigen teelt – ook gaan handelen in groenten en fruit. Sinds enkele jaren bieden we ook Tasty Tom-tomaten aan; onze klanten vroegen hier zelf om! Inmiddels is Tasty Tom een vaste waarde in ons assortiment. Het grote voordeel van deze tomaat is dat deze goed bekend is in de markt. En nog belangrijker: de Tasty Tom-tomaat is erg lekker, jaarrond verkrijgbaar én van constante kwaliteit.”

Ruud Gipmans, eigenaar Gipmans- v.d. Zanden in Venlo

Een smaakbelevenis voor onze klanten

“Om ons te onderscheiden, bieden we een uitgebreid assortiment van kwalitatief hoogwaardige producten. Tasty Tom past perfect in dit plaatje! De Tasty Tom-tomaat is zo lekker dat deze een ware smaakbelevenis is voor onze klanten. Zelf at ik vroeger nauwelijks tomaten, maar Tasty Tom heeft daar verandering in gebracht. Om altijd een lekker vers product te kunnen aanbieden, houd ik de voorraad beperkt, zodat de omloopsnelheid van de Tasty Tom-tomaat hoog is.”

Jo Quaedvlieg, eigenaar Eet-Idee Quaedvlieg in Heerlen.

Tasty Tom is ingeburgerd in onze keuken

“Wij gebruiken in onze keuken behoorlijk wat tomaten; onder andere Coeur de Boeuf, vleestomaten én natuurlijk Tasty Tom-tomaten. Hier werken we al jarenlang mee. Tasty Tom-tomaten hebben een mooie, rijke smaak en lenen zich bijvoorbeeld perfect voor het trekken van bouillon. Hier koken we vervolgens risotto in; dat geeft een overheerlijke smaak! Hoe ik de smaak van Tasty Tom zou omschrijven? Als intens, lichtzoet en friszuur; een echte rijke tomatensmaak. Ik zeg altijd: als je een product blind zou proeven, moet je meteen weten wat het is. Dat is bij Tasty Tom absoluut het geval!”

Eric Swaghoven, mede-eigenaar en chef-kok Hotel-Restaurant-Brasserie Valuas in Venlo

De tomatensmaak zoals ik die ken uit mijn jeugd

“Toen ik acht jaar geleden voor het eerst Tasty Tom-tomaten proefde, ging er een wereld voor me open. Tot die tijd kocht ik meestal gewone, ronde tomaten, maar die hadden een harde schil en smaakten te weinig naar tomaat. Voor de verandering kocht ik een keertje Tasty Tom-tomaten en die waren heerlijk vers en sappig. Je proeft de echte tomatensmaak, zoals ik die ken uit mijn jeugd. Sindsdien wil ik niet meer anders; ik koop iedere week twee bakjes Tasty Tom bij Albert Heijn.”

Berry van de Meeberg, consument bij Albert Heijn uit Duiven